Mangel på kvalificeret arbejdskraft får danske virksomheder til at tænke internationalt, når specialiststillinger skal besættes. Copenhagen Capacity sætter fokus på at fastholde de internationale talenter, der allerede er i Danmark.

Selvom en undersøgelse fra DEA viser, at nettoindvandringen af højtuddannet arbejdskraft er steget siden 2005, er der stadig mangel på højtkvalificerede medarbejdere i Danmark. Frem mod 2030 kommer danske virksomheder til at mangle omkring 19.000 ingeniører, it-specialister og naturvidenskabelige
kandidater, og det er en trussel for både vækst og konkurrenceevne.

”Det er vigtigt for Novo Nordisk, at vi får mulighed for at ’pitche’ job og karrieremuligheder over for studerende med forskellige baggrunde og et internationalt mindset. Copenhagen Capacitys talentkonference er unik, fordi der er fokus på at promovere karrieremuligheder i Danmark og komme i dialog med internationale talenter fra hele verden på blot én enkelt dag,” fortæller Annelise Goldstein, Corporate Vice President, Talent & Leadership, Novo Nordisk.

Copenhagen Capacity, DI og CBS har i foråret 2016 gennemført en analyse blandt 179 store virksomheder i Danmark. 58 % af virksomhederne har inden for
de seneste 12 måneder oplevet en ’akut kompetencekløft’ 41% af de adspurgte virksomheder forventer, at situationen forværres fremover.

Talentkonference i Lyngby
Som noget nyt har Maersk Line i år deltaget på Copenhagen Capacitys internationale talentkonference, der sætter danske virksomheder i kontakt med talentfulde kandidater fra hele verden:

” Vi deltager, fordi det er i god tråd med vores strategi inden for global talenttiltrækning. Samtidig er det et vigtigt match-makingevent,
der promoverer både virksomheder og Danmark som karrieredestination. Vi tror på, at den slags initiativer er med til at give flere internationale talenter af forskellige kulturelle baggrunde lyst til at komme til Danmark og forhåbentlig gøre karriere i Mærsk,” siger Liezel du Toit, Head of Pricing, Maersk Line.

Det er et budskab, som Charlotte Mark, CEO i Microsoft Development Center Copenhagen, kan genkende, og hun supplerer:

“Vi er med, fordi det er en fantastisk mulighed for at møde og tale med ’the cream of the crop’ af internationale talenter i Danmark.”

Og det er ikke kun virksomhederne, der er begejstrede for talentkonferencen. Ghina Filiana fra Indonesien, studerende ved Aarhus Universitet, fortæller:

”Talentkonferencen har givet mig en unik mulighed for at komme tæt på nogle af de – for mig – allermest interessante virksomheder i Danmark, og det er afgørende for mine fremtidige jobmuligheder her i landet.”

Fasthold internationale talenter
I dag kommer knap hver 10. studerende på de videregående uddannelser fra et andet land, viser tal fra Danmarks Statistik. Imidlertid viser en undersøgelse fra IDA, at mere end 40 % af de internationale studerende forlader Danmark efter endt uddannelse, og det skal der gøres noget ved, mener Mette Blach Strøyer, Senior Manager fra Copenhagen Capacity:

”I Copenhagen Capacity tilbyder vi en række services, karriereprogrammer og match-making-muligheder for danske virksomheder og internationale talenter. Formålet er at hjælpe virksomheder med deres rekrutteringsbehov og samtidig gøre det nemmere og mere attraktivt for internationale talenter at gøre karriere i Danmark.”

Ifølge Copenhagen Capacity er den globale konkurrence om talenter intensiveret. Og det er kritisk for et land som Danmark, der qua den demografiske udvikling har brug for at tiltrække talenter udefra.

”Vi skal arbejde proaktivt med talenttiltrækning, for at sikre at de internationale talenter, der allerede har valgt Danmark som studiested, får lyst til at blive her og gøre karriere. Ny viden og investeringer i uddannelse risikerer at gå tabt, hvis de forlader Danmark for hurtigt til fordel for en karriere i fx deres hjemland,” fortæller Mette Blach Strøyer.

Danmark er en attraktiv karrieredestination
En ny undersøgelse fra Kraka viser, at det særligt er de østeuropæiske studerende, der er tilbøjelige til at blive i Danmark efter endt uddannelse. Det skyldes primært et højere lønniveau end i hjemlandet, men som karrieredestination kan Danmark også konkurrere på andet end lønnen:

”Jeg er vild med at arbejde her (i Danmark, red.), fordi det gør det muligt for mig at have en fantastisk karriere og giver mig fleksibilitet til samtidig at være en god far,” som Ken Cordes fra USA, Director i Emerson Climate Technologies, så rammende udtrykker det.