single

Morgendagens ledere skal balancere grænserne mellem arbejds- og privatliv

Hånden på hjertet. Du har nok også prøvet lige at tjekke din arbejdsmail, mens du alligevel venter i kassekøen, slapper af på sofaen eller lige før, du slukker natlampen. Det er vel også harmløst nok. Eller er det?

Det har konsekvenser, når vores arbejds- og privatliv flyder sammen. Det viser flere internationale undersøgelser. Det interessante spørgsmål er, om vi selv formår at balancere de to forhold. Eller om vores ledere skal tage ansvar for at sætte og kommunikere klare grænser for, hvornår vi skal og bør trække stikket og lukke ned for vores tilgængelighed over for ledere, kolleger, kunder og andre arbejdsmæssige relationer.

I dag kan flere af os potentielt set være på arbejde konstant. For vi har altid vores vigtigste arbejdsredskab med os – vores viden. Og vi har ’easy access’ til vores netværk, mailboks og kalender via laptoppen, tabletten eller mobilen.

Hver gang vi besvarer en mail eller mødeinvitation eller løser en arbejdsopgave uden for normal arbejdstid opbygger vi en forventning hos vores relationer om, at vi er tilgængelige uanset tid og sted. Den forventning kan være svær at bryde, når først den er etableret.

Fransk romance med konsekvenser for vores identitet
Er vi online, er vi på arbejde. Det må være konklusionen. Problemet er, at vores uafbrudte tilgængelighed er med til at øge vores stressniveau, fordi vi mentalt aldrig forlader arbejdspladsen, hvilket resulterer i en negativ indflydelse på vores helbred. I Frankrig har de for nyligt taget konsekvensen af det.

Med oplægget, ”El Khomri”, til en ny fransk arbejdsmarkedsreform, er der rejst en international debat om behovet for at tilpasse lovgivningen på arbejdsmarkedet til vores digitaliserede viden- og netværkssamfund, hvor nye generationer vokser op i en verden uden grænser mellem arbejds- og privatliv.

”El Khomri” er opkaldt efter den franske arbejdsminister, Marayam Khomri, der står i spidsen for en reform af arbejdsmarkedsloven, der, ud over at indeholde et forbud mod at sende e-mails efter arbejdstiden, også indeholder en række omdiskuterede effektiviseringer af arbejdsmarkedet.

Meget peger derfor på, at vi står i en ret historisk situation, hvor selvledelse er på vej til at blive gårsdagens ’buzz word’, og hvor det derimod i stigende grad bliver forventet, at lederne tager ansvar for at skabe tydeligere grænser mellem arbejds- og privatliv for medarbejderne – særligt når det gælder de nye generationer på arbejdsmarkedet.

Ekstremt stærke medarbejdere – og meget opmærksomme ledere
En ny undersøgelse viser, at næsten 7 ud af 10 danskere ser deres arbejde som en vigtig del af deres identitet. Så hvis den franske romance, ”El Khomri”, får den konsekvens, at arbejdet fremover kommer til at fylde en mindre del af vores selvopfattelse end i dag, bliver der brug for en ny og fundamentalt forandret tilgang til at tiltrække og lede medarbejdere på fremtidens arbejdsmarked.

”I dag står vi i den særlige situation, at store grupper af medarbejdere ønsker fleksibilitet til at tilrettelægge deres arbejde, så det kan passe ind i deres familiemønster og livsstil. For de fleste videnmedarbejdere er det ikke det at have været tilstede på kontoret i det ugentlige timeantal, men det at løse sine opgaver godt, der giver tilfredsstillelse og identitet. Jeg er sikker på, at meget få medarbejdere ville ønske at vende tilbage til fast kontortid”, siger Gitte Rosholm, adm. direktør i core:workers og ekspert i ledelse, og fortsætter: ”Men det kan være svært at balancere den faglige stolthed og lysten til at gøre karriere med behovet for at holde fri – helt fri – fra arbejdet. Især fordi alle jo arbejder på forskellige tidspunkter, og der næsten altid vil være én eller anden, der arbejder igennem, fordi de har ’børnefri uge’, eller fordi det lige passer ind i deres plan at arbejde igennem en bestemt aften. Balancen bliver endnu svære hvis virksomhedskulturen desuden hylder det at være konstant tilgængelig pr. mail. Det kræver ekstremt stærke medarbejdere – og meget opmærksomme ledere – at finde og fastholde sin egen gode balance. Selvom det ville være det nemmeste, så tror jeg ikke, at svaret er, at ledelsen sætter hårde grænser op. Men så længe det er en udfordring på arbejdspladsen, så er det et ledelsesansvar at håndtere den.”

Morgendagens ledere skal med andre ord have værktøjerne til at kunne hjælpe med at kommunikere klare grænser og balancere arbejds- og privatliv for medarbejdere, der har en medfødt ubalance i vores grænseløse, digitale verden.

Arbejdsmarked   //   Intern kommunikation   //   Ledelse   //   Medarbejdermotivation   //   Trends   //   Udvikling   //   Værdikommunikation 

Nyhedsbrev

Artikler, interviews, trends og best-practice direkte i din inbox.
tilmeld