single

Anerkendende følgeskab brager igennem i 2017

Gitte Rosholm er administrerende direktør og partner i core:workers og ekspert i ledelseskommunikation og medarbejderengagement. Når hun ser frem mod 2017, glæder hun sig mest til at se, om det bliver året, hvor anerkendende følgeskab slår igennem. Men hvad er det egentlig?

”Anerkendende følgeskab handler groft sagt om at have en positiv indstilling og positive forventninger til sig selv, sin leder og sine kolleger. Medarbejderengagement har været meget i fokus i de seneste år, og anerkendende ledelse er i den forbindelse en rimeligt gammel traver. Men anerkendende ledelse løser ikke opgaven alene. Der findes ikke ledelse – uden følgeskab. It takes two to tango!”

Negativitet dræber muligheder
”Jeg tror, vi kommer til at høre og tale meget mere om anerkendende følgeskab i 2017. Det kommer virkelig til at brage igennem, for det er både et stærkt budskab og et stærkt redskab. Udgangspunktet er, at tankens kraft er enorm, og at du kan ædelægge andres mulighed for succes ved den måde, du tænker på. Hvis du er negativt indstillet, sker der intet godt. Dine tanker skaber dit mulighedsrum, og negative tanker indsnævrer det. Hvis du er negativ over for din chef, spiller du ikke pingpong med de idéer, han eller hun kommer med, og dermed går virksomheden glip af alle de muligheder, I havde for at udvikle noget værdifuldt sammen.”

Tænk positivt
”Anerkendende følgeskab handler derfor om at tænke anerkendende og positivt om dig selv og dine kolleger. Forvent det bedste. Fortæl hvad du gør godt. Det bliver forstærket. Det giver energi til at løse problemerne. Og hvis du er i tvivl om andres hensigter, så spørg dem! Gå ud fra at, hvis folk gør eller siger noget, du ikke bryder dig om, er det sket i uvidenhed, ikke bevidst ond vilje. Fortæl, hvad du er godt til og gerne vil bruges mere til, i stedet for at surmule over ikke at få de opgaver, du synes er spændende.”

Skal komme ovenfra
”Der er altså en meget direkte sammenhæng mellem anerkendende følgeskab og anerkendende ledelse. Og det sidste er så absolut en forudsætning for det første. Den anerkendende arbejdsplads starter ovenfra. Og jeg tror, at 2017 bliver året, hvor vi bliver mere opmærksomme på, at arbejdsfællesskaber består af alle. En virksomheds mulighed afhænger af alle. Ledelse er ikke bare noget, der udøves på en passiv skare. Det er en aktiv samskabelsesproces.”

”Så hvis du står og mangler et rigtig godt nytårsforsæt, kan du jo overveje det her: Tænk positivt! Sæt Michael Jackson på kl. 12 og lov dig selv at starte med The Man in the Mirror!”

Nyhedsbrev

Artikler, interviews, trends og best-practice direkte i din inbox.
tilmeld